Open/Close Menu
Vardagsbetraktelser, världspolitik och andra väsentligheter.
Home · Blog · bok : Om Dalai lamas reinkarnation

Som ni kanske vet har Kina, i sina ansträngningar att kväsa Tibet, fängslat pojken som Dalai lama pekat ut som Panchen lama. Panchen lama är den näst högste religiöse ledaren för tibetanerna, och en av hans absolut viktigaste funktioner är att i sin tur identifiera nästa Dalai lama när den nuvarande Dalai Laman avlidit. Eftersom kineserna vill få kontroll över Tibet har de alltså kidnappat Panchen lama (för femton år sedan, när Panchen lama bara var i sexårsåldern). Ingen vet var de förvarar honom, eller om han ens lever idag. Om han lever är han alltså 21 år nu, och sannolikt helt hjärntvättad av kineserna efter 15 års fångenskap.

Nåväl, som en konsekvens av detta hörde jag för några år sedan att Dalai lama eventuellt kan komma att själv peka ut nästa Dalai lama, den femtonde. Det här har jag funderat på en hel del, eftersom jag uppfattat det som en politiskt praktisk lösning från Dalai Lamas sida, men som borde stå i strid med allt vad buddistisk reinkarnation står för. Om nästa Dalai lama är en reinkarnation av den nuvarande Dalai lama, är det ju omöjligt att peka ut honom innan den nuvarande är död. Så har jag resonerat, och börjat tvivla på Dalai lama – misstänkt att han av praktiska skäl tänkte göra avkall på sin tro.

Nu läser jag en bok om Tibets historia, skriven utifrån Dalai lamas perspektiv – och kan till min oförställda glädje konstatera att jag missuppfattat reinkarnationen av Dalai lama. Till mitt försvar kan jag väl säga att författaren Thomas Laird bodde i Nepal i 20 år och har skrivit om buddismen tidigare, och hade missuppfattat det på precis samma sätt som jag ända tills Dalai lama själv förklarade för honom hur det ligger till.

I boken framkommer det att varje Dalai lama INTE nödvändigtvis är en reinkarnation av den tidigare. Det är alltså inte så att alla 14 Dalai lamor som funnits är reinkarnationer av samma person eller själ. Istället är det så att det finns olika personer som reinkarneras som Dalai lama – med det gemensamt att de har en särskild koppling till bodhisattvan Chenresi (som i sin tur var en “manifestation av Buddha”), som var avgörande för att forma det Tibetanska folket och deras tro. Kopplingen kan t.ex. vara att Dalai laman är en reinkarnation av en av Chenresis lärjungar. Nästa Dalai lama kan ha någon annan slags koppling, eller rent av vara en reinkarnation av Chenresi själv.

Det är ganska invecklat, och blir än mer invecklat när man inser att buddhismen inte tror på en själ på samma sätt som kristendomen, så reinkarnationer är inte riktigt lika “personliga” som om man tänker sig att en personlig själ återföds i olika kroppar. Det är inte något “jag”, eftersom det inte existerar något jag enligt buddhismen.

Nåväl – det var i alla fall befriande att se att Dalai lama inte är en hycklande pragmatiker som är beredd att kompromissa med det andliga för att säkra den världsliga ordningen. Synd bara att jag inte tror på reinkarnation 🙂

Som en slutkläm vill jag framhålla hur vidrigt kineserna beter sig som låser in ett sexårigt barn för att kväsa Tibets religion och folk. Däremot har den kinesiska staten utsett en egen Panchen lama som de försöker få acceptans för. Som av en ren händelse är han son till två medlemmar av kinas kommunistparti och uppmanar Tibets folk att hylla sitt nya välstånd som de fått tack vare den kinesiska staten…

Boken heter “historien om Tibet – samtal med Dalai lama”, av Thomas Laird. Finns på årets bokrea!

Copyright Niklas Carlsson © 2013