Open/Close Menu
Vardagsbetraktelser, världspolitik och andra väsentligheter.
Home · Blog · Kalmar : Handels, facket som inte vill få medlemmar?

Handelsanställdas förbund är just nu ute på en offensiv, “handels uppsökarvecka”, där de ska besöka 10 000 arbetsplatser för att prata avtal och ragga medlemmar. Min sambo arbetar i butik, och fick idag ett besök av facket. Hon gjorde klart för dem att hon inte vill vara medlem, och att det dessutom är för dyrt. Svaret blev “Då lilla fröken borde du gå med!”. Lilla fröken? För det första är hon en vuxen kvinna som fyller 30 i sommar, och för det andra lär de inte få fler medlemmar genom att använda nedlåtande och könsdiskriminerande tilltal.

Fackrepresentanterna fortsatte sedan med att säga att de kämpar för en lagstiftning om “rätten till heltid”. När min sambo förklarade att hon jobbar deltid (och inte är intresserad av heltid) och att butikens öppettider gör det omöjligt att ha alla på heltid, då försökte de läxa upp henne och förklarade att hon hade fel. De jämförde med industrin, “där jobbar minsann ingen deltid”. Kan ju bero på att förutsättningarna är helt olika…

Efter besöket ringde hon till mig och var tämligen upprörd över hur hon behandlats. Väl hemma på lunch ringde hon till Handels och framförde några väl valda synpunkter.

Så, råd till Handels:

  • Ni får inte medlemmar genom att vara nedlåtande mot folk, och ni vinner inget på att använda könsdiskriminerande tilltal.
  • Ni kanske skulle lyssna på folks åsikter, istället för förklara att de har fel om de inte håller med er. Alla vill inte jobba heltid, och alla arbetsplatser kan inte ha enbart heltidsanställda.
Copyright Niklas Carlsson © 2013