Open/Close Menu
Vardagsbetraktelser, världspolitik och andra väsentligheter.
Home · Blog · historia : Om historiska grymheter och skrämmande statistik

Djingis Khan För oss framstår Hitler, Stalin, Mao och Pol Pot som ondskans ansikten och världshistoriens brutalaste män. En tanke som har god grund, givetvis. Men det är samtidigt lätt att glömma att detta inte är något nytt fenomen, ingenting unikt – och därmed kan vi inte behandla det som en avvikelse som aldrig kan ske igen. Den här typen av brutala härskare och vedervärdiga krig återkommer igen och igen genom historien.

Andra världskriget är historiens blodigaste konflikt, med 55-60 miljoner döda. Det är dock inte världens blodigaste konflikt om man ser till andelen av världens befolkning som dog – då är det antagligen Djingis Khans härjningar som leder överlägset. Detta är även historiens näst blodigaste konflikt sett i absoluta tal efter andra världskriget, och delar andraplatsen med dödstalen i Maos Kina (som dock mest var svält). Khanen skapade världshistoriens största rike på 1200-talet, som innefattade större delen av Asien. Hans härjningar beräknas ha kostat 40 miljoner människor livet – av en världsbefolkning på ca 350-400 miljoner. Med andra ord dödade han 10% av jordens befolkning. Han utplånade bland annat tre jättestäder, Nishapur med 1 700 000 invånare, Herat med 1 600 000 invånare och Maru med 1 300 000 invånare. I Nishapur var det en hämndaktion efter att hans favoritsvärson dödats. Alla invånare mördades (män, kvinnor, barn och till och med husdjuren) i denna jättestad och huvudena staplades i enorma pyramider.

Här är en tabell över de 20 värsta människoskapade händelserna/konflikterna (hämtat från den här sajten, och siffrorna stämmer bra med vad jag läst tidigare);

Rank     Death Toll     Cause     Centuries
1     55 million     Second World War     20C
2     40 million     Mao Zedong (mostly famine)     20C
3     40 million     Mongol Conquests     13C
4     36 million     An Lushan Revolt     8C
5     25 million     Fall of the Ming Dynasty     17C
6     20 million     Taiping Rebellion     19C
7     20 million     Annihilation of the American Indians     15C-19C
8     20 million     Iosif Stalin     20C
9     19 million     Mideast Slave Trade     7C-19C
10     18 million     Atlantic Slave Trade     15C-19C
11     17 million     Timur Lenk     14C-15C
12     17 million     British India (mostly famine)     19C
13     15 million     First World War     20C
14     9 million     Russian Civil War     20C
15     8 million     Fall of Rome     3C-5C
16     8 million     Congo Free State     19C-20C
17     7 million     Thirty Years War     17C
18     5 million     Russia’s Time of Troubles     16C-17C
19     4 million     Napoleonic Wars     19C
20     3 million     Chinese Civil War     20C
21     3 million     French Wars of Religion     16C

Det är svårt att föreställa sig brutaliteten i Khanens krigföring, med tanke på att mördandet skedde “för hand” utan eldvapen. 1900-talet var utan konkurrens det blodigaste, men lidandet under tidigare århundraden har även det varit omätbart. 1600-talet måste anses vara en av de värsta perioderna, med 30-åriga kriget i Europa, Ming-dynastins fall, slavhandeln i Mellanöstern och över Atlanten samt utrotning av urbefolkningar i Amerika.

Människor i vår del av världen har det bättre och är säkrare än någon annan i världshistorien. Tyvärr finns fortfarande möjligheten att utplåna oss alla inom en halvtimme med kärnvapen, så vår trygghet är till viss del en illusion.

Dock finns det trevliga nyheter, som att krig generellt sett kräver allt färre dödsoffer enligt en ny rapport. Detta föranledde mig att skriva detta inlägg med en historisk tillbakablick.

Copyright Niklas Carlsson © 2013