Open/Close Menu
Vardagsbetraktelser, världspolitik och andra väsentligheter.
Home · Blog · demokrati : Friheten i Västeuropa fyller 20 år idag

Den 9/11 1989 kollapsade äntligen Berlinmuren, och ett folk som varit delat sedan andra världskriget fick äntligen återförenas. Ett år senare var Östtyskland utplånat, två år senare föll Sovjetunionen samman. Jag minns Berlinmurens fall med glädje, trots att jag bara var 10 år gammal förstod man att det var något mycket stort som skedde. Jag önskar att jag kunde vara på plats i Berlin idag och fira!

Men detta är även en dag att minnas att det fortfarande finns murar i världen. Muren i Palestina. Muren i Västsahara. Muren mellan USA och Mexico. Nu, 20 år efter fallet av den mest symboliska muren, är det dags att även riva de andra murarna – i synnerhet den i Palestina och den i Västsahara som hindrar människor från att bo och leva i sitt eget land.

image

Ovan: muren i Palestina.

Givetvis skriver tidningarna om detta idag, se till exempel SvDs ledare “ikväll festar Berlin som vore det 1989” (givetvis travesti på Princes 80-talslåt “party like it’s 1999”), DN skriver bland annat om hur murens fall skildrades när det begav sig i artikeln “det var 20 år sedan” och likaså om när muren restes.

 

Missa inte heller Deutche Welles detaljerade videoanimering av gränsen, med engelsk berättarröst.

Däremot är jag mycket förvånad av att debattsajten Newsmill inte har något på förstasidan idag om muren.

Copyright Niklas Carlsson © 2013