Open/Close Menu
Vardagsbetraktelser, världspolitik och andra väsentligheter.
Home · Blog · foto : Frankrike – Paris i Napoleons spår

Under vår vecka i Frankrike besökte vi givetvis en hel del sevärdheter. Normandies stränder har jag redan skrivit om i ett tidigare inlägg, så här blir det från Paris, i Napoleons spår.

Napoleon krönte sig själv till kejsare i Notre Dame, och satte även kronan på huvudet på sin kejsarinna Josephine. Påven fick snopet titta på. Notre Dame är otroligt imponerande, särskilt om man betänker dess ålder. Bara utrymmet från altaret och bakåt är stort som en större kyrka.

 

DSC04582

”Inne i den väldiga romanska kyrkan trängdes turisterna i halvmörkret.
Valv gapande bakom valv och ingen överblick.
Några ljuslågor fladdrade.
En ängel utan ansikte omfamnade mig och viskade genom hela kroppen:

Skäms inte för att du är människa, var stolt!
Inne i dig öppnar sig valv efter valv oändligt.
Du blir aldrig färdig, och det är som det skall.

Jag var blind av tårar och föstes ut på den solsjudande piazzan
tillsammans med Mr. och Mrs. Jones, herr Tanaka och Signora Sabatini
och inne i dem alla öppnade sig valv bakom valv oändligt."
-Tomas Tranströmer

DSC04574 DSC04544

DSC04549 DSC04556

DSC04560 DSC04565

Vi besökte även den gigantiska Triumfbågen, som Napoleon lät uppföra som ett minne över sin seger vid Austerlitz 1805. Den blev visserligen inte klar förrän efter hans död. Här finns även den okände soldatens grav, från första världskriget.

DSC04663 DSC04686

DSC04671 DSC04680

DSC04682 DSC04684

Givetvis besökte vi även Hótel des Invalides och Invaliddomen där Napoleon ligger i sin gigantiska sarkofag, omgiven av 12 segerstatyer och ett antal fresker som visar Napoleons storverk. Bombastiskt så det förslår. Givetvis mycket vackert. Hótel des Invalides byggdes ursprungligen som ett hem för invalidiserade krigsveteraner på 1670-talet, och en del av komplexet används faktiskt fortfarande som det. Men det mesta är omvandlat till armémuseum och konferensanläggning. Domkyrkan är uppdelad i två sektioner, framför och bakom altaret. Veteranerna skulle sitta på ena sidan och kungen på andra sidan. Nu ligger Napoleon begravd på den kungliga sidan. En del andra franska krigshjältar har också sin sista viloplats runt Napoleon, till exempel Marskalk Foch (mannen med det klassiska citatet från första världskriget "Hårt pressad på min högra flank. Min center viker tillbaka. Omöjligt att manövrera. Situationen utmärkt. Jag anfaller.”).

DSC05181 DSC05184

DSC05186 DSC05188

DSC05193

DSC05202 DSC05203

DSC05209 DSC05219

Här vilar han i sin favorituniform, omgiven av segerstatyrer (ovan t.h.) och bombastiska fresker med honom själv som en romersk gud (se nedan).

DSC05214

DSC05218

Copyright Niklas Carlsson © 2013