Open/Close Menu
Vardagsbetraktelser, världspolitik och andra väsentligheter.
Home · Blog · Bush : Världen efter 11 september 2001

Få händelser i modern tid har präglat sin samtid så som 11 septembertacken 2001. Den är fullt jämförbar med t.ex. murens fall och Kubakrisen när det gäller prägeln på samtiden. Idag är det åtta år sedan det skedde. Som de flesta andra minns jag precis vad jag gjorde den gången; jag satt på mitt arbete i Vasastan i Stockholm, där jag arbetade på ett dotcom-bolag (www.eu-supply.com). Någon började hojta om att ett flygplan kraschat in i det ena av tvillingtornen, och helt plötsligt var det omöjligt att komma in på de stora tidningarnas hemsidor (överbelastade). Alla på kontoret samlades runt en radioapparat, och jag ringde hem till Erica som telefonledes rapporterade vad som sades och gjordes på TV. Min första tanke var att det hade skett en olycka, att planet på något vis kraschat av misstag. När sedan nästa plan kraschade i det andra tornet tänkte jag att antingen är det något allvarligt fel på navigationssystemet som gör att planens rutt lagts rakt in i World Trade Center. Eller också ser vi början på tredje världskriget (det var oerhört dramatiskt när det skedde, stor förvirring och kaos. Det var svårt att överblicka konsekvenserna). Därefter hörde vi att ett plan kraschat in i Pentagon, och det ryktades om stora bilbomber i Washington m.m. Mitt på eftermiddagen stängde vi kontoret och alla åkte hem till sitt, och sedan blev jag och Erica sittande vid TV:n resten av dagen, och bara försökte greppa vad som hände. Efter en stund kom det ju även rapporter om det fjärde planet som kraschade på en åker, och det verkade aldrig ta slut. Hur många plan hade de egentligen lyckats kapa?!

De närmaste veckorna därefter präglades av att USA var ett sårat rovdjur, som utlovade krig och vedergällning. Det var uppenbart att de var chockade och livrädda. Hysteri bröt ut med rykten om attacker med mjältbrandsbakterier i postgången runt om i världen, även här i Sverige. USA invaderade Afghanistan.

Attackerna bidrog till att skynda på lågkonjunkturen och IT-kraschen. EU-supply.com gick i konkurs, och jag inledde så småningom mina studier inom statsvetenskap istället, och flyttade till Kalmar.

Än idag präglas vi starkt av 11 september, i vår vardag. Det är mycket besvärligare att flyga, med alla dessa säkerhetskontroller. Dagligen hör vi om konsekvenserna av krigen i attackens spår. En snabb koll på startsidan på www.svd.se visar en hel rad med artiklar som har anknytning till händelserna, givetvis en del med anledning av årsdagen, men även en del annat;

Åtta år sedan attacken mot World Trade Center

De glömda offren i WTC-attacken

Dagen som skakade världen

Quiz om terrorattacken

Guantanamosvensken gripen i Pakistan (till allas stora förvåning verkar det som Mehdi Ghezali inte är Guds bästa barn)

USA:s tull kan kopiera din hårddisk

Copyright Niklas Carlsson © 2013