Open/Close Menu
Vardagsbetraktelser, världspolitik och andra väsentligheter.
Home · Blog · Almedalen : Almedalen: många bra seminarier och dåligt med tid att blogga.

Det har tyvärr varit lite dåligt med bloggandet; för det första finns det knappt tid, och för det andra har jag inte så många ställen att koppla upp mig på. Här kommer dock en liten rapport;

Igår var jag på ett mycket spännande seminarium med en f.d. islamistisk extremist som arbetat i en organisation vars syfte är att skapa ett globalt islamistiskt kalifat, och alltså lägga hela jordens befolkning under sig. Det är en stor organisation som ligger bakom flera statskupper (som dock än så länge misslyckats – men de har t.ex. infiltrerat den pakistanska militären berättade han). Under 13 år arbetade han för dem, åkte runt i världen och startade upp nya avdelningar i olika länder. Tillslut blev han arresterad, torterad och fängslad i fem år i Egypten. I fängelset läste han koranen ordentligt, och insåg att äkta islam inte har något med politisk islamism att göra. Nu har han tagit avstånd från sin tidigare organisation och ägnar sig åt att resa världen över och bekämpa den. Mycket intressant. Han menade förresten att den politiskt extrema islamismen till stor del är sprungen ur västerlandet, en politisk rörelse modellerad efter västerländska rörelser (ex Hitlers Nationalsocialistiska parti), och sedan har denna politiska rörelse kopplats till religionen islam för att få större attraktionskraft. Intressant tanke.

Idag har jag tittat på klimatsmarta lösningar för hushållen, lyssnat på en debatt om framtidens klimatsmarta bilar och forskningen kring detta, samt lyssnat på en debatt ”inför Köpenhamnsmötet”, alltså inför förhandlingarna i december i Köpenhamn om ett nytt klimatavtal.

Copyright Niklas Carlsson © 2013