Open/Close Menu
Vardagsbetraktelser, världspolitik och andra väsentligheter.
Home · Blog · CSD17 : CSD17 är nu över – kommentarer
väntan….

Slutsessionen, när slutdokumentet antagits.

CSD17 är slut. Väldigt plötsligt. Förhandlingar pågick till långt in på natten för att reda ut så mycket som möjligt. Det som sedan var kvar lämnades till ordföranden och hennes folk för att ta fram en kompromiss. Denna kompromiss har vi väntat på hela dagen, den har sagts komma vid minst fem olika tillfällen under dagen. Vid 17-tiden kom så texten. Därefter satte vi oss i de olika landgrupperna för att titta på innehållet och komma med eventuella reservationer. EU-gruppen satt ca två timmar och hade ett antal synpunkter. EU:s ordförande gick sedan till ett möte med de andra länderna. Han kom tillbaka efter en halvtimme, och då visade det sig att hela texten var antagen utan ändringar. Det var förvånande eftersom vi hade ett antal synpunkter.

Jag är väldigt glad att CSD17 lyckades komma fram till ett slutdokument, som har väldigt mycket bra innehåll som stärker hållbar utveckling, tillgången till mat, bättre hantering av vattenresurser, samt framhåller vikten av kvinnors rätt till land. Detta om kvinnornas rättighet till land är något jag verkligen uppskattar, och var en av de punkter jag var tydlig med att jag ville se i slutdokumentet.

Det är givetvis ett dokument som är späckat med dåliga kompromisser, och det innehåller en del synpunkter på saker som CSD inte har med att göra. Slutligen kan jag nog dock säga att överenskommelsen är mycket mer positiv än negativ, och kan bidra till en bättre värld.

Angående själva processen är jag mycket kritisk till upplägget – både i stort och smått. En hel del var dåligt planerat vad gäller salar, tolkar, teknik, mat… Det var också problematiskt att nästan hela första veckan användes åt att högläsa ändringsförslag, så andra veckan blev präglad av pressade förhandlingar till långt in på nätterna och kompromisser som inte alltid var särskilt bra. Det är oerhört viktigt att världens länder kan träffas och diskutera frågor om hållbar utveckling och annat – men upplägget måste förbättras.

Copyright Niklas Carlsson © 2013