Open/Close Menu
Vardagsbetraktelser, världspolitik och andra väsentligheter.
Home · Blog · CSD17 : Tidig morgon och ineffektiva sessioner

Idag hade vi ett delegationsmöte 07:30 på hotellet, miljöambassadörens hotellrum. Vi pratade igenom gårdagen och vad som ska ske idag. Därefter gick jag upp till Sveriges delegationskontor här i NY, där jag fick tillfälle att skriva ut lite och kolla den mailadress jag fått tillfälligt på Utrikesdepartementet. De är på 46.:e våningen, så det är ju skaplig utsikt! (se bild)

idag satt jag som svensk representant vid förhandlingarna om ökenspridning och torka, och antecknade för glatta livet. Tjeckien, som är ordförande för EU nu, för talan för alla EU-länder. Jag har dock kommit fram till att detta är en otroligt ineffektiv mötesform. Förhandlingstexten visas på en stor skärm, och sedan sitter alla länder eller grupper och läser upp sina förslag till ändringar. Timme efter timme. Det skulle vara mycket bättre om alla skickade in sina förlag några dagar tidigare, så att mötet kunde användas till att diskutera de olika förslagen istället för att bara läsa upp dem och skriva in dem. Diskussionerna ska komma första i ”andra läsningen” som förhoppningsvis kan börja imorgon. Visserligen är det så att t.ex. G77 som företräder u-länder sitter och förhandlar i sin grupp ända in i sista sekunden, så de kanske inte skulle klara av att skicka in sina förslag flera dagar innan. Men det måste gå att göra det bättre i alla fall.

På lunchen gick jag in på ett annat möte; om kärnvapennedrustning. Det visade sig nämligen att det är konferens om icke-spridningsavtalet här samtidigt som CSD! Så det ska jag försöka följa lite också. Jag är ju engagerad i de frågorna.

Copyright Niklas Carlsson © 2013