Open/Close Menu
Vardagsbetraktelser, världspolitik och andra väsentligheter.
Home · Blog · Centerpartiet : Lösningen på Israel-Palestina-konflikten ligger i ett nytt EU

En långsiktig fred kan inte uppnås enbart genom en tvåstatslösning, istället måste både Israel och Palestina ingå i en större regional union. Europa är världens genom historien blodigaste kontinent, som lyckats uppnå en fredlig samvaro av aldrig tidigare skådat slag genom EU. Israel och Palestina måste vandra samma väg.

När Karl den Stores frankiska rike styckades i fördraget i Verdun år 843, mellan tre av hans barnbarn, lades den geografiska grunden till över 1000 år av strider i centrala västeuropa, mellan Frankrike och Tyskland. Mellan den "franska delen" och den "tyska delen" av det stora riket skapades ett tredje kungarike, en smal korridor från Italien till Nordsjön. Denna korridor har sedan varit omstritt territorium, som både Tyskland och Frankrike velat lägga beslag på. Så sent som under andra världskriget var detta ett ämne för bitter konflikt och krig. Mycket av det blod som spillts på Europas jord har haft sitt ursprung i 843 års fördrag, även om detta naturligtvis bara är en av väldigt många konfliktlinjer i Europas krigiska förflutna. Först i och med bildandet av EG/EU sattes en punkt för den 1100-åriga konflikten, och världens blodigaste kontinent har förvandlats till en fredens zon. Ett krig mellan arvfienderna Tyskland och Frankrike är idag otänkbart.

Att historien upprepar sig är inte sant, och inte kan man heller tillämpa en regions eller en tids erfarenheter rakt av på en annan region eller tid. Men man måste ändå snegla på historien och dra lärdomar, och man måste ta vara på vinnande koncept för att inte behöva uppfinna hjulet om och om igen. Mellanöstern av idag har många likheter med det blodiga Europa, med ständiga konflikter, religionskrig, gränsdispyter och fragmentering. Området där Israel ligger idag har präglats av konflikter i flera tusen år, så att tro att vi kan lösa dem alla idag vore hybris. Men vi kan dra upp en långsiktig plan som kan ge en stabil fred på sikt. I en sådan lösning måste sannolikt ingå att en större regional union (eller motsvarande) bildas, där både Israel och de palesinska områdena ingår. Kanske är det den på franskt initiativ nyligen bildade unionen för Medelhavet som är lösningen, eller en ännu inte existerande union för länderna i Mellanöstern.

En union för området skulle kunna bidra till att minska de westfaliska spänningarna mellan nationalstaterna, och en integrerad ekonomi skulle bidra till fred och stabilitet. Men vägen dit är naturligtvis lång. Hamas extrema hat mot Israel och Israels totala blockering av Gaza har lett till det krig vi ser nu. Det är inte lätt att se hur dessa två entiteter ska kunna samexistera i en gemensam union. Både palestinierna och israelerna måste övertygas om fördelarna med en gemenskap. Ett sätt att gå i den riktningen kunde vara att Israel inleder ett djupgående samarbete med palestinierna på Västbanken, som styrs av det mindre extrema Fatah. Västbanken och Gaza är i realiteten två separata stater sedan 2007 då Hamas tog över styret i Gaza, varför ett samarbete inte nödvändigtvis behöver inkludera båda områdena i lika stor utsräckning. Det bör leda till en förbättrad situation för båda Israel och Västbanken, vilket förhoppningsvis skulle få palestinierna i Gaza att avfärda Hamas hårdföra konfliktpolitik framför en mjukare linje.

Konflikten i Gaza är för mig en påminnelse om hur viktigt EU har varit, och fortfarande är, för Europas utveckling. Som svensk är det lätt att glömma bort EU som fredsprojekt, trots att det sannolikt är den enskilt viktigaste aspekten av unionen. När vi ser ännu ett krig blossa upp i mellanöstern eller andra platser i världen bör det samtidigt få oss att sända en tanke av tacksamhet till EUs grundare för att vi själva numera är förskonade från krig.

Niklas Carlsson
Kandidat 17 på Centerpartiets valsedel till Europaparlamentsvalet

——————-

Artikeln publicerades idag på debattsajten Newsmill.se. Klicka här.

Israel hotade idag med att trappa upp kriget, enligt SvD.

Copyright Niklas Carlsson © 2013