Open/Close Menu
Vardagsbetraktelser, världspolitik och andra väsentligheter.
Home · Blog · EU : Ryssland – den eviga huvudvärken

Igår skrev SvD om att ryska ledningen arbetar med att återupprätta Stalin, genom att framhålla de moderniseringar han genomförde, att han besegrade Hitler och byggde upp Sovjet till en supermakt. Det är ungefär som att tyskarna skulle börja framhålla Hitler som en fin kille eftersom han fick ner arbetslösheten, återupprättade det tyska självförtroendet och byggde Autobahn. Stalin orsakade miljoner och åter miljoner döda under sin terrorregim, sannolikt fler än någon annan. Putin med vänner försöker nu sopa det under mattan, och lära unga ryssar att Stalin var en ledare att vara stolt över. 4 december slog ryska staten till mot ett forskningscenter i St Petersburg och stal 11 hårddiskar med historisk forskning (Amnesty skriver om det här). Forskningen handlade bland annat om Stalins övergrepp och terror. Var räden ett led i censuren?

Samtidigt kommer ett lagförslag i Ryssland som vill definiera förräderi som ”aktiviteter som hotar den konstitutionella ordningen”, vilket kan betyda vad som helst. Det kan till exempel betyda att det är förräderi att protestera mot den sittande regeringen.

Idag rapporterar dessutom SvD om att Rysslands planer på upprustning börjar konkretiseras; det handlar om nya kärnvapenbärande robotar, örlogsfartyg, hundratals stridsvagnar, stridsflygplan och mycket annat. Självklart är det mest oroande deras storsatning på nya kärnvapen (vilket strider mot icke-spridningsavtalet).

DN.se rapporterar också att rysk kravallpolis flygs från Moskva för att brutalt slå ner demonstranter som är missnöjda med Putin. Ledningen kan inte heller acceptera att någon faktiskt kan vara missnöjd med dem, vice premiärminister Viktor Setjin förklarade angående demonstrationerna att ”något slags bedragare har provocerat fram detta”.

En allt mer auktoritär ledning som inte tolererar protester, som hyllar massmördare som Stalin, som sysslar med kärnvapenupprustning (och konventionell upprustning) samt invaderar obekväma självständiga grannstater (Georgien) borde få EU och Sverige att omvärdera sin relation till Ryssland – och framförallt göra sig mindre beroende av rysk gas och olja. Vi bör inte isolera dem, det skulle vara kontraproduktivt, men vi bör inte vara så beroende av dem som vi är idag. Och vi bör inte godta byggandet av gasledningen i Östersjön.

Copyright Niklas Carlsson © 2013