Open/Close Menu
Vardagsbetraktelser, världspolitik och andra väsentligheter.
Home · Blog · Centerpartiet : Ett rungande Nej! till Persson

Det Socialdemokratiska styret i Kalmar har havererat, och i desperation vände sig Johan Persson med en invit till Centerpartiet i Kalmar om att samregera Kalmar. Under måndagens medlemsmöte besvarades inviten med ett rungande nej av Centerpartiets medlemmar. Vi överger inte Alliansen! Nu har Persson fått krypa tillbaka till det Miljöparti han nyss övergav.

Argumenten för vårt nej är många och välgrundade. De argument som jag upplevde vara starkast var följande;

För det första har Centerpartiet valt att gå den borgerliga vägen, och det finns ingen anledning till att överge den. Centerpartister är socialliberala, inte socialistiska. Vi framhåller varje individs behov och förmågor, och vill därför inte medverka till en politik som behandlar människor som om de vore stöpta i samma form. Kollektivismen är förlegad.

För det andra vill vi inte svika våra vänner inom Alliansen. Erbjudandet om att samregera med Persson skulle säkert ge oss vissa möjligheter att få igenom enstaka politiska förslag – men det skulle vara en Pyrrhusseger då vi skulle lämna våra Allianskollegor för att få smulorna från Johan Perssons bord. Den rätta vägen är istället att stärka samarbetet inom alliansen och se till att få ett borgerligt styre i Kalmar 2010 – ett styre som på allvar tar hand om kommunen och dess invånare, istället för att satsa skattepengarna på grandiosa monument som alltid kostar mer än beräknat.

För det tredje är det rödgröna styret ett sjunkande skepp, och det är inte Centerpartiets roll att länspumpa vraket. Ett stöd till Socialdemokraterna nu skulle med största sannolikhet innebära fortsatt socialistiskt styre i kommunen i minst sex år till, trots att man redan har visat att regeringsdugligheten inte är den bästa.

Nej, nu ser jag fram emot ett stärkt allianssamarbete och ett borgerligt styre i Kalmar från och med 2010 – med ett starkt socialliberalt, borgerligt, grönt och öppet Centerparti.

Niklas Carlsson
Centerpartiet Kalmar
Kandidat till EU-parlamentet 2009

(Detta brev till Barometerns ledarsida publiceras i tidningen imorgon, och finns redan nu på deras hemsida.)

Copyright Niklas Carlsson © 2013