Open/Close Menu
Vardagsbetraktelser, världspolitik och andra väsentligheter.
Home · Blog · Kul : Köpte hela Mörbylånga på Öland för 650 000 kr

Klippt från Barometern.se

Kommunen sålde Mörbylånga tätort för en spottstyver

Öland i går 22:40 | Uppdaterad i går 22:44

Mäklaren skrev fel i köpebrevet vilket gör att Niklas Gunhamn äger hela Mörbylånga tätort.

I stället för ett par tusen kvadratmeter mark fick Niklas Gunhamn hela Mörbylånga tätort på köpet när han blev ägare till kyrkskolan.

Niklas Gunhamn skulle kunna stå uppe vid kyrkskolan, svepa med handen ner mot Mörbylånga tätort och säga: Allt det här är mitt. När han köpte kyrkskolan skrev mäklaren fel i köpebrevet. Han fick hela fastigheten Mörbylånga 2:12 där 537 000 kvadratmeter mark ingår. Det betyder torget, gatorna, strandområdet, ja i stort sett allt som inte är kvartersmark.
– Det skulle vara jobbigt att behöva klippa allt gräs och skotta snön, skojar Niklas Gunhamn.
Det var efter ett samtal från lantmäteriet som han förstod att det inte gått rätt till.
– Det är en dråplig historia. Jag har snackat med min jurist och han tror att kommunen måste ”köpa tillbaka” allt för att det ska gå korrekt till. Jag kommer givetvis inte att hävda någon äganderätt. Hela ärendet är pinsamt för kommunen och för Fastighetsmäklarna Pontuz Löfgren.
Tommy Herrloff, fastighetschef på Mörbylånga kommun, intygar att det handlar om hela orten som genom en signatur sålts till en privatperson för 615 000 kronor.
– Det har blivit ett skrivfel. Det ska stå att kyrkskolan tillhör lott sex i delområde sex och detta har missats från mäklarens sida. Det blev rätt i köpekontraktet men inte i köpebrevet.
Hur kommer det sig att kommunen inte reagerade?
– Vi såg det helt enkelt inte.
Göran Setterby, länslantmätare, säger att marken runt kyrkskolan ska styckas av och sedan får Niklas Gunhamn överlåta resten av marken till kommunen.
– Det är lätt att det blir fel, men när det händer är det desto viktigare att det hamnar i vettiga personers händer. Niklas Gunhamn äger verkligen allt utom kvartersmarken och hade det varit en tjurskalle som stått som ägare hade det kunnat bli riktiga problem.
Mattias Rosenlund, mäklare, intygar att han gjort fel men att det är många olyckliga omständigheter.
– Jag skulle inte skrivit så i köpebrevet, kommunen och köparen skulle inte skrivit på och inskrivningsmyndigheten skulle inte godkänt avtalet, säger han.
Mattias Rosenlund är själv uppvuxen i Mörbylånga och hans pappa var rektor på kyrkskolan en gång i tiden.
– Mörbylånga är min barndomsort och jag har inte för avsikt att rea ut den.
——————————————–

Haha!!! Otroligt underhållande 🙂
Jag måste säga att den nye ägaren ger upp sitt fynd lite väl lätt!

Copyright Niklas Carlsson © 2013