Open/Close Menu
Vardagsbetraktelser, världspolitik och andra väsentligheter.
Home · Blog · citat : Rätten att freda sig
Min tidigare filosofilärare Per Bauhn skriver idag i SvD om mannen som sköt ihjäl en ligist i Rödebyi Blekinge i oktober. Ligisten tillhörde ett gäng som under lång tid trakasserat mannen och hans familj, i synnerhet den utvecklingsstörde sonen. En natt kom gänget till familjen med tillhyggen i händerna, vilket föranledde att mannen sköt mot dem med gevär. En i gänget dog och en blev skadad. Mannen är nu åtalad för mord.Per visar i sin artikel att i många andra länder skulle detta inte ens lett till åtal, eftersom mannen försvarade sig mot ett angrepp i sitt eget hem, efter många trakasserier under lång tid. Per skriver bland annat att ”Den som tränger sig in för att trakassera, vandalisera, hota och
misshandla kan helt enkelt inte göra anspråk på en rätt att slippa
utsättas för dödligt våld.” Jag håller håller inte med honom fullt ut, jag skulle nog ha hoppat över ”dödligt” i den meningen. Men i princip håller jag med honom – vi måste ha rätt att försvara oss med kraftigt våld när vi blir utsatta för ett angrepp i vårt eget hem (som visserligen under olyckliga omständigheter kan få dödlig utgång, men man ska inte haft uppsåt att döda) – i alla fall när det gäller ett så pass tydligt fall som detta.

Det är ett hån att ett målsägarbiträde till den skottskadade gängmedlemmen säger i tv att det ”inte finns några förmildrande omständigheter”. Det finns kraftigt förmildrande omständigheter, skulle jag vilja påstå. Möjligen skulle han dömas till villkorlig dom för vållande till annans död och vållande till kroppsskada.

Copyright Niklas Carlsson © 2013