Open/Close Menu
Vardagsbetraktelser, världspolitik och andra väsentligheter.
Home · Blog · citat : Tveksam vetenskaplig trovärdighet
SvD har idag en artikel om två galaxer som håller på smälter samman, och ett svart hål som tydligen stör processen genom att ”spruta en stråle av partiklar och magnetisk strålning”. ”Galaxernas krig i rymden” heter artikeln.

Flera märkliga saker framkommer i artikeln, som får mig att ifrågasätta SvDs kompetens. För det första står det att det hela pågår på ett avstånd av minst 1,4 miljarder ljusår från jorden. Längre ner i artikeln säger man sedan att
”Strålen [från det svarta hålet] började drabba galaxen för ungefär en miljon år sedan”. Mycket märkligt, med tanke på att det tar minst 1,4 miljarder år för ljuset att färdas därifrån och hit, så att vi kan se vad som händer. Det vi ser idag skedde alltså för 1,4 miljarder år sedan därborta, och vi kan inte se någonting som påbörjades för en miljon år sedan.

För det andra har de antingen gjort en helt revolutionerande upptäckt angående det svarta hålet, eller också brister man återigen i vetenskapligheten. Ingenting kan ”spruta ut ur” ett svart hål. Inte ens ljuset kan undfly den massiva gravitationen, det är därför de kallas svarta hål. Det kan definitivt inte spruta ut partiklar.

När man sedan använder språk som ”dödsstråle”, ”svarthålsmobbare”, ”rymdkrig” och säger att det svarta hålet ”surnade till”, ja då finns inte mycket trovärdighet kvar.

Det verkar som SvD lite för lättvindigt tagit in en amerikansk nyhet utan vidare faktagranskning. Är det en regel eller ett undantag på Svenska Dagbladets redaktion?

Copyright Niklas Carlsson © 2013