Open/Close Menu
Vardagsbetraktelser, världspolitik och andra väsentligheter.
Home · Blog · politik : Att ersätta pest med kolera

Ikväll fick USAs hårt kritiserade och tydligt krigiska försvarsminister Donald Rumsfeld gå. Formellt avgick han, men det är tydligt att han fått gå som en konsekvens av Demokraternas starka framgång i kongessvalet. Rumsfeld har näst presidenten varit den främste symbolen för kriget i Irak, ett krig som blivit allt mer impopulärt hos de amerikanska väljarna och den huvudsakliga anledningen till republikanernas tillbakagång i valet.

Rumsfeld ersätts av tidigare CIA-chefen Bob Gates. Gates är känd som en stark förespråkare för att använda militärt våld i kampen mot terrorism. Jag kan inte låta bli att undra hur president Bush tänkte när han valde ny försvarsminister. Uppenbarligen ersatte han en hök med en annan hök. Vill han fortsätta bedriva sin krigiska politik, men insåg att Rumsfeld som person blivit en belastning? Valet av Gates tyder i vilket fall inte på någon vilja att gå en fredligare väg.

Ur min synvinkel som fredsvän och aktiv inom Svenska FN-förbundet kan jag inte dra andra slutsatser än att George W Bush har ersatt pest med kolera.

Copyright Niklas Carlsson © 2013