Open/Close Menu
Vardagsbetraktelser, världspolitik och andra väsentligheter.
Home · Blog · Okategoriserade : Censur?
I ett land som Sverige har alla yttrandefrihet, även Sverigedemokraterna. Jag tycker illa om dem i allmänhet, men jag måste ändå värna om deras (och alla andras) rätt till tryck- och yttrandefrihet. Det betyder bland annat att de har rätt att publicera karikatyrerna på Muhammed, i synnerhet som justitiekanslern har fastslagit att teckningarna inte är hets mot folkgrupp (att det är omoraliskt och onödigt att publicera dem är en annan sak).
 
Därför är det mycket beklämmande att Sverigedemokraternas hemsida (där bilderna publicerats) släcktes ner av internetleverantören Levonline, efter påtryckningar från Säpo. Liknande censur har inte förekommit i Sverige på mycket länge, i alla fall inte som jag känner till. Säpo måste kunna skilja på vad som är omoraliskt och vad som är olagligt, det är en oerhört stor och viktig skillnad.
 
I just det här fallet är resultatet visserligen positivt, men det spelar egentligen ingen roll; principen om tryck- och yttrandefrihet är så oerhört mycket större och viktigare.
Copyright Niklas Carlsson © 2013